Hoe gebruik je een ontstoppingsveer?

Bij Clever Rioolservice begrijpen we dat verstopte leidingen en afvoeren voor veel frustratie kunnen zorgen. Hoewel ons team altijd klaarstaat om u te helpen met professionele rioolservice, zijn er momenten waarop een snelle, doe-het-zelf oplossing gewenst is. Een van de meest effectieve hulpmiddelen voor het verhelpen van verstoppingen is de ontstoppingsveer. In deze blog leggen we uit hoe u dit gereedschap op de juiste manier gebruikt.

Wat is een Ontstoppingsveer?

Een ontstoppingsveer, ook wel een rioolveer genoemd, is een flexibel, spiraalvormig stuk gereedschap dat speciaal is ontworpen om verstoppingen in leidingen te verwijderen. De veer kan diep in de leiding worden ingebracht en is in staat om door bochten en krappe ruimtes te navigeren, waardoor het een zeer effectief hulpmiddel is voor het bereiken en losmaken van hardnekkige verstoppingen.

Voorbereiding

Voordat u begint, zijn hier een paar dingen die u nodig hebt:

 • Een ontstoppingsveer (verkrijgbaar in verschillende lengtes en diktes, afhankelijk van de omvang van uw verstopping).
 • Handschoenen om uw handen te beschermen.
 • Een emmer om eventueel vrijkomend water of vuil op te vangen.
 • Handdoeken of doeken voor het schoonmaken van de werkplek.

Stappenplan voor het Gebruiken van een Ontstoppingsveer

 1. Bereid de Werkplek Voor: Zorg ervoor dat u de omgeving rond de verstopping goed afdekt met doeken of handdoeken om morsen te minimaliseren. Plaats een emmer onder de leiding of gootsteen om eventueel water of vuil op te vangen dat vrijkomt tijdens het proces.
 2. Plaats de Ontstoppingsveer: Begin door de ontstoppingsveer voorzichtig in de verstopte afvoer of leiding te duwen. Draai de veer langzaam met de klok mee terwijl u deze verder in de leiding duwt. De spiraalvormige structuur helpt de veer om door bochten en bochten in de leiding te bewegen.
 3. Beweeg de Veer: Zodra u weerstand voelt, kan dit duiden op de locatie van de verstopping. Beweeg de veer heen en weer om de blokkade los te maken. Blijf de veer draaien terwijl u deze heen en weer beweegt om de verstopping effectief te breken.
 4. Verwijder en Herhaal: Trek de veer langzaam terug uit de leiding. Het kan zijn dat u vuil of de oorzaak van de verstopping aan de veer ziet hangen. Maak de veer schoon en herhaal het proces indien nodig om de verstopping volledig te verwijderen.
 5. Spoel de Leiding Door: Nadat de verstopping is verwijderd, spoel de leiding grondig door met warm water om eventuele resterende vuildeeltjes weg te spoelen. Dit helpt ook om te bevestigen dat de verstopping volledig is verholpen.
 6. Reinig en Berg de Veer Op: Reinig de ontstoppingsveer grondig na gebruik en berg deze op een droge plaats op voor toekomstig gebruik.

Wanneer Schakel je Professionele Hulp In?

Hoewel een ontstoppingsveer een uitstekend hulpmiddel kan zijn voor kleinere verstoppingen, zijn er situaties waarin professionele hulp noodzakelijk is:

 • Hardnekkige Verstoppingen: Als de verstopping ondanks uw inspanningen niet verdwijnt.
 • Frequent Terugkerende Problemen: Als uw leidingen regelmatig verstopt raken, kan er een onderliggend probleem zijn dat moet worden aangepakt.
 • Slechte Geur: Als er een aanhoudende slechte geur uit uw afvoeren komt, kan dit wijzen op een ernstiger probleem, zoals een breuk in de leiding.
 • Bij Clever Rioolservice in Arnhem staan we altijd klaar om u te helpen bij al uw rioolproblemen. Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies en snelle, efficiënte service.

hoe-gebruik-je-een-ontstoppingsveer

Chat openen
Direct chatten met een expert?
Hallo! Hoe kunnen we je helpen?