Hoe merk je dat de riolering kapot is?

Een goed functionerende riolering is essentieel voor het afvoeren van afvalwater in je woning of bedrijfspand. Toch kan het gebeuren dat de riolering beschadigd raakt, wat voor ongemakken en zelfs gezondheidsrisico’s kan zorgen. Maar hoe herken je de signalen van een kapotte riolering? Clever Rioolservice, jouw lokale ontstoppingsspecialist in Nijmegen, legt uit waar je op moet letten.

1. Stankoverlast in en rondom het huis

Een van de meest herkenbare tekenen van een kapotte riolering is een doordringende rioollucht. Normaal gesproken worden vieze geuren afgedicht door het waterslot in je afvoer, maar bij een beschadigd riool kan de geur door scheuren of verstoppingen ontsnappen. Deze geur kan niet alleen binnen in huis voorkomen, maar ook buiten, rondom de afvoerputten.

2. Langzaam weglopend water

Als je merkt dat het water in je douche, toilet of gootsteen steeds langzamer wegloopt, kan dat duiden op een probleem met de riolering. Dit kan veroorzaakt worden door een verstopping, maar ook door scheuren in de leidingen, waardoor vuil zich ophoopt en de doorstroom belemmert.

3. Opkomend water in toilet of gootsteen

Een duidelijker signaal dat er iets mis is met je riolering, is wanneer water vanuit de afvoer terug naar boven komt. Dit kan gebeuren bij het doorspoelen van de wc of wanneer je de kraan aanzet. Het duidt vaak op een serieuze verstopping of zelfs een gebroken rioolbuis, waarbij het water zijn normale weg niet meer kan vinden.

4. Vochtplekken of schimmel

Een lek in de riolering kan leiden tot vochtproblemen in muren, vloeren of plafonds. Dit komt doordat afvalwater zich in de grond onder je huis ophoopt, waardoor vocht naar boven trekt. Schimmelvorming of vochtige plekken op onverwachte plaatsen kunnen een teken zijn van een defecte rioolbuis.

5. Zakkende of verzakkende grond

Een gebroken riolering kan ervoor zorgen dat de grond rondom je huis verzakt. Dit komt doordat het weglekkende water de grond doet verschuiven. Als je merkt dat je bestrating, oprit of tuin oneffenheden vertoont, kan het lonen om de riolering te laten inspecteren.

6. Frequent verstopte afvoeren

Heb je regelmatig last van verstoppingen? Dit kan wijzen op een onderliggend probleem met de riolering. Een kapotte buis zorgt er vaak voor dat vuil zich ophoopt en telkens weer voor verstoppingen zorgt. Regelmatige ontstoppingen lossen het probleem dan maar tijdelijk op.

Wat te doen bij een kapotte riolering?

Bij vermoeden van een kapotte riolering is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Een beschadigde rioolbuis kan leiden tot ernstige schade en hoge reparatiekosten als er niet tijdig wordt ingegrepen. Clever Rioolservice in Nijmegen staat klaar om de oorzaak van de problemen snel en efficiënt te vinden én op te lossen. Met moderne technieken zoals rioolinspecties met camera’s kunnen we precies vaststellen wat er aan de hand is en hoe we het probleem definitief kunnen verhelpen.

Heb je het vermoeden dat jouw riolering kapot is? Neem dan contact op met Clever Rioolservice. Wij helpen je graag verder!

Chat openen
Direct chatten met een expert?
Hallo! Hoe kunnen we je helpen?